We zijn nu live -
Stichting Vobis organiseert sinds 2002 jaarlijks voor kinderen, jongeren, jongvolwassen, ouders en ouderen uit diverse migrantendoelgroepen én voor professionals, tal van activiteiten, zoals symposia, netwerkbijeenkomsten, voorlichtingsbijeenkomsten, conferenties, workshops, dialoogbijeenkomsten en toneeluitvoeringen.
Al de genoemde activiteiten hebben als doel de kennis, houding (bewustwording) en gedrag (vaardigheden) van de deelnemers te beïnvloeden en verder te ontwikkelen op het gebied van emancipatie, participatie, educatie, leefbaarheid, cultuur en welzijn.
De werkzaamheden en activiteiten van Stichting Vobis zijn onder te verdelen in: 1) onderzoek en samenwerking; 2) workshops; 3) voorlichtingsbijeenkomsten; 4) cultuurparticipatie; 5) netwerken; 6) opleiding en stage; 7) theater- en talentontwikkeling; 8) vrijwilligerswerk en participatiesamenleving; 9) Gezonde leefstijl.
Stichting Vobis is een meerwaarde voor de maatschappij: zij bevordert begrip, tolerantie en solidariteit en wisselt kennis en ervaringen uit; helpt mee om inzicht te krijgen in de leefwereld van de doelgroepen om handvatten te bieden voor de juiste hulpverlening aan jongeren, ouderen, gezinnen. Zij biedt op basis van de uitkomsten van de bijeenkomsten, conferenties, workshops enz. hulpverleners mogelijkheden om verder te spreken over wat nodig is om gepast hulp te bieden en zo nodig hierop beleid aan te passen.
Vermeldenswaardig is dat de stichting meerdere prijzen heeft ontvangen voor haar werkzaamheden:
Het bestuur van Stichting Vobis wordt gevormd door 5 enthousiaste personen (zijnde vrijwilligers) en komt 1x per week bijeen om de stand van zaken te bespreken. Ook is er dagelijks intensief emailverkeer tussen de bestuursleden om zaken in goede banen te blijven leiden. De bevoegdheid van het bestuur is vastgelegd in de statuten van de Stichting. De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun bestuurswerkzaamheden. Het bestuur werkt mee aan en houdt toezicht op de werkprocessen en is eindverantwoordelijk voor de realisatie van de doelstellingen, het reglement, het beleid, de strategie en organisatie. Door een tomeloze inzet en ondersteuning van vrijwilligers en helpers is het bestuur tot nu toe er steeds in geslaagd haar doelstellingen te verwezenlijken.
Bij Stichting Vobis zijn vrijwilligers in kennis gesteld dat bij vermoeden van fraude, de vrijwilliger dit (anoniem) kan melden via https://meld.nl/melding/fraude-melden/.
Mijn naam is Andjenie Narain en woonachtig in Den Haag. Ik ben als sinds de oprichting (in 2002) actief bij Stichting Vobis. Eerst 8 jaar als vrijwilliger en nu ruim 4 jaar als bestuurslid functie Penningmeester, stagebegeleider van leerlingen MBO Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener en workshopleider.
Mijn naam is Andjenie Narain en woonachtig in Den Haag. Ik ben als sinds de oprichting (in 2002) actief bij Stichting Vobis. Eerst 8 jaar als vrijwilliger en nu ruim 4 jaar als bestuurslid functie Penningmeester, stagebegeleider van leerlingen MBO Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener en workshopleider van o.a. de voorlichtingsbijeenkomst ´Seksueel Misbruik Binnen Migranten Gezinnen´. Ik vind het belangrijk maar ook vooral leuk en leerzaam om mij bezig te houden met sociaal maatschappelijke onderwerpen.
Ik ben sinds 2020 als vrijwilliger verbonden aan de stichting. Hier heb ik bewust voor gekozen, omdat ik van waarde wil zijn voor onze maatschappij. Inmiddels heb ik diverse projecten als projectleider succesvol afgerond. Door mijn grote betrokkenheid en tomeloze inzet ben ik sinds kort gekozen tot voorzitter.
Begin dit jaar heb ik mijzelf verdiept in Stichting Vobis en ben ik bestuurslid. Ik zal mijzelf bezig houden met ICT en Social Media. Tevens geef ik namens Stichting Vobis ook bollywood danslessen “Bollyshape”.
Begin dit jaar heb ik mijzelf verdiept in Stichting Vobis en ben ik bestuurslid. Ik zal mijzelf bezig houden met ICT en Social Media. Tevens geef ik namens Stichting Vobis ook bollywood danslessen “Bollyshape”.
Vrijwilligers
Wij voeren onze activiteiten uit met vrijwilligers die achter onze doelstellingen staan.
“Niets moet, alles mag, mits met respect voor elkaar” is kenmerkend voor het gedachtegoed van de vrijwilligers binnen de stichting.
Delen, leren en inspireren van, voor en met elkaar! Onze aanpak richt zich op het organiseren, voorlichten, ondersteunen en opleiden van vrijwilligers.
Vrijwilligerswerk met behoud van uitkering
Sinds 2017 werkt Stichting Vobis samen met de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Wij ontvangen werkelozen die vrijwilligerswerk moeten doen en bieden hen de mogelijkheid om iets voor de gemeenschap terug te doen. Zij worden ingezet bij onze activiteiten, als bijv. gastheer/-vrouw, als aanspreekpunt bij workshops, kinderopvang enz. met alle daarbij behorende taken.
Vrijwilligersbeleid
De vrijwilligers ondertekenen het vrijwilligersprotocol van de Stichting, waarin de rechten en plichten staan beschreven. Tevens nemen zij kennis van en gaan akkoord met het huishoudelijk reglement en de gedragscode van de Stichting, als onderdeel van het vrijwilligersbeleid.
Medewerkers
Betaalde krachten: om de kwaliteit en de continuïteit van bepaalde activiteiten en projecten te blijven waarborgen wordt er, indien nodig, expertise ingehuurd door de stichting.
Gedragscode
Wij hanteren de gedragscode, zodat tegenstrijdigheden tussen persoonlijke (financiële) belangen en het bestuurslidmaatschap/vrijwilligerswerk vermeden wordt en duidelijk is welke normen(regels) en waarden gelden.
De integriteits- en geheimhoudingsverklaring van de stichting maakt tevens deel uit van het vrijwilligersbeleid.
Ook een verklaring omtrent het goed gedrag (VOG) is onderdeel van ons vrijwilligersbeleid.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft onze organisatie toegelaten tot de Regeling Gratis VOG. Daarom kunnen wij de VOG gratis voor onze vrijwilligers aanvragen.
Kwaliteitsbewaking
Wij proberen constant onze begeleiding van vrijwilligers te verbeteren en zijn steeds op zoek naar oplossingen, inspiratie en innovatie. Dit doen we o.a. door onderzoek, monitoring en evaluatie door middel van input van vrijwilligers, deelnemers, bezoekers, samenwerkingspartners en professionals.
Klachtenregeling
Het bestuur heeft de beschikking over vijf vertrouwenspersonen die fungeren als aanspreekpunt bij klachten. Als de klager dit wenst, begeleidt de vertrouwenspersoon hem/haar bij het indienen van een klacht bij de klachtencommissie en verleent desgewenst bijstand bij het doen van aangifte bij politie of justitie. Het behoort tot de taak van de vertrouwenspersonen om meldingen en klachten te registreren en een geanonimiseerde rapportage te overleggen aan het bestuur. Op basis van deze gegevens kan het bestuur gerichter maatregelen nemen en beleid maken.
Fraude melden via Centraal Meldpunt Nederland
Bij Stichting Vobis zijn vrijwilligers in kennis gesteld dat bij vermoeden van fraude, de vrijwilliger dit (anoniem) kan melden via https://meld.nl/melding/fraude-melden/.
Het vrijwilligersprotocol, het huishoudelijk reglement en de gedragscode zijn vastgesteld door het bestuur en kan zo nodig ingezien worden op het bureau van de Stichting.
Stichting Vobis is ook een erkend leerbedrijf waar studenten hun stage of afstudeeropdrachten kunnen vervullen.
Bedrijf Stichting Vobis. Leerbedrijf ID 100049830
Visie, Missie en Ambitie
Visie
Missie
Ambitie
Stichting Vobis wil haar bijdrage leveren door de moraal binnen migranten kringen aan te pakken om de maatschappelijke participatie in alle facetten daarvan binnen de samenleving te bevorderen. Samenwerken om een cultuur sensitieve aanpak te vergroten en hulpverleners bewuster maken van cultuurverschillen, opdat zij betere ondersteuning kunnen geven. Verandering van binnenuit bij de doelgroep(en) te bewerkstelligen. De overdracht van normen en waarden begint immers in eigen kring. Ruimte bieden voor dialoog en discussie over thema’s, positieve rolmodellen een podium bieden. Bij (psychische) kwetsbaarheid van kinderen, jongeren, gezinnen en hun naasten bewustwording stimuleren, assertiever en weerbaarder maken door trainingen.
Zuid-Holland, in het bijzonder binnen de regio Haaglanden, waaronder de migrantengemeenschap, (psychische) kwetsbare jongeren en hun gezinsleden.
Maar wij opereren, waar nodig en in samenwerking, ook landelijk.
Geen Winstoogmerk
De Stichting heeft geen winstoogmerk (dit staat ook beschreven in de statuten) en is afhankelijk van bijdragen van anderen, zoals gemeente, fondsen, donateurs enz.
Stichting Vobis ontvangt geen structurele subsidie en is afhankelijk van subsidies van gemeenten en/of fondsen, sponsoren, donaties, filantropie en giften. Wij vragen projectmatig subsidies aan bij de gemeente Den Haag en fondsen en worden op deze manier gefinancierd.
Stichting Vobis heeft een 100-tal deelnemers, zij betalen een contributiebijdrage per jaar.
Ondernemers en donateurs dragen bij in financiën en in natura.
De werving van gelden/middelen gebeurt direct en effectief, zoals tijdens contacten met relaties (zowel privé als zakelijk). Actief contacten onderhouden met donateurs en organisaties/ samenwerkingspartners. Daarnaast het werven van nieuwe contacten/relaties en donateurs. Dit kan bijvoorbeeld telefonisch, via social media of het inzetten van multimedia.
Onderstaand noemen wij kort welke soorten bijdragen er zijn:
Stichting Vobis is als toekomstige ANBI- Stichting verplicht administratie te voeren. Alle inkomsten en uitgaven worden beschreven in de jaarstukken.