We zijn nu live -

Beheer en besteding van het vermogen

Beheer en besteding van het vermogen

Op deze pagina staat precies uitgelegd hoe Stichting Vobis het beheer en besteden van het vermogen regelt.

Het bestuur is verantwoordelijk voor een gezond financieel beleid. De taken die hierbij horen zijn onder meer:

  1. Jaarlijks een begroting opstellen;
  2. Jaarlijks een jaarrekening vaststellen en goedkeuren;
  3. Beheren van de gelden;
  4. Besteden van de gelden en het creëren van voorzieningen. 

Beheer en besteding

Stichting Vobis houdt een administratie bij. Uit deze administratie blijkt: welke bedragen er (per bestuurder) aan onkostenvergoeding zijn betaald, welke bedragen zijn uitgegeven aan het werven van geld en het beheer van de stichting. Dat geldt ook voor alle andere kosten, wat de aard en omvang van de inkomsten en het vermogen van de stichting is. Nogmaals benadrukken wij dat de bestuurders van Stichting Vobis zich vrijwillig inzetten en ontvangen zij geen beloning/vergoeding voor hun bestuurswerkzaamheden. Bij onkostenvergoeding zal dit hooguit gaan om eventuele gemaakte reiskostenvergoeding. Er worden geen vacatiegelden betaald. 

Het vermogen van de stichting wordt te allen tijde aangewend ter verwezenlijking van de doelstellingen van de Stichting.
De Stichting zal niet meer vermogen houden dan redelijkerwijs nodig is voor de continuïteit van de voorziene werkzaamheden ten behoeve van de doelstellingen van de Stichting. 
Stichting Vobis ontvangt projectmatig subsidie van de gemeente en/of fondsen. Na afloop van elk project wordt er aan de subsidiegever verantwoording afgelegd d.m.v. een inhoudelijk en financieel verslag. Bij teveel of overgehouden projectsubsidie wordt het teveel aan gelden, volgens de regels, teruggestort naar de subsidiegever. Zo houden wij ons ook aan het bestedingscriterium.  

Begroting 

Voor elk kalenderjaar wordt een jaarplan en begroting opgesteld met daarin de geraamde kosten voor de activiteiten, onderhoud en afschrijving van instrumenten en materialen, personeelskosten, vergoeding voor vrijwilligers en verwachte inkomsten.

De begroting voor de periode 2020-2024 is opgenomen in de bijlage hierbij.

Jaarrekening

Aan het einde van het boekjaar (=kalenderjaar) wordt door de penningmeester de boeken afgesloten. Daaruit worden de jaarstukken opgesteld, bestaande uit: de winst- en verliesrekening, de jaarrekening, de balans, een staat van baten en lasten. Het bestuur beoordeelt en controleert de stukken en dechargeert de penningmeester na goedkeuring. De jaarrekening verschijnt jaarlijks vóór 1 april. Deze is openbaar en te allen tijde opvraagbaar. 

Indien Stichting Vobis wordt opgeheven zal het bestuur, volgens regelgeving en de statuten, aangeven aan welke ANBI met hetzelfde doel het batig saldo zal worden besteed. 

Communicatie

De stichting doet jaarlijks verslag van haar activiteiten in een jaarverslag. De vereiste gegevens uit het beleidsplan worden  gepubliceerd op de website van de Stichting.

Ieder jaar legt Stichting Vobis aan haar subsidieverstrekkers verantwoording af van de ondernomen activiteiten/projecten door het opmaken en verstrekken van:

  • Een financieel jaarverslag
  • Een kort inhoudelijk jaarverslag
  • Nieuwsbrieven

Het financiële jaarverslag geeft de prestatie van de stichting in het betreffende jaar weer. 
Deze prestaties zijn dan ook uitgedrukt in cijfers. 

Het inhoudelijk jaarverslag en de nieuwsbrief vertellen kort en bondig over de activiteiten die zijn uitgevoerd in dat jaar en hoe die activiteiten zijn verlopen.

De nieuwsbrieven en inhoudelijke jaarverslagen zijn op onze website beschikbaar voor belangstellenden, als ook andere vereiste (financiële) gegevens.

Het jaarverslag, financieel jaarverslag en de begroting zijn meetinstrumenten om vooruit te kijken, maar ook om te evalueren wat we hebben bereikt. Het geeft een goed inzicht in de activiteiten, projecten en werkzaamheden van de Stichting.  

Samenwerking

Voor Stichting Vobis is samenwerking met partijen belangrijk. Er wordt per project gezocht naar mogelijke samenwerkingsverbanden. Wij investeren in duurzaam vertrouwen en zien zelforganisaties en professionals als partners in het ondersteunen van kwetsbare Hagenaars. Wij zoeken elkaar actief op en investeren om te beginnen in laagdrempelig, informeel contact en gezamenlijke activiteiten.  

De Sociale Kaart Den Haag is dé wegwijzer naar activiteiten, ondersteuning en zorg in de buurt. Stichting Vobis, als actieve organisatie in het sociaal domein, is te vinden in de Sociale Kaart Den Haag met de volgende projecten:

  • Computertraining Klik en Tik 55+ouderen
  • Gendergelijkheid
  • Girlpower
  • Telefooncirkel
  • Tweemancipatie