We zijn nu live -

“Telefonisch ‘huis’ bezoek-waar een ander echt iets aan heeft” “Telefonisch ‘huis’ bezoek-waar een ander echt iets aan heeft”

“Telefonisch ‘huis’ bezoek-waar een ander echt iets aan heeft”

Stichting Vobis biedt een luisterend oor, denkt mee en biedt de ander ondersteuning bij het vinden van oplossingen. De stichting Vobis wil vrijwilligers een training “telefonisch ‘huis’ bezoek-waar een ander echt iets aan heeft” aanbieden. Ik ben bereid en beschikbaar om deze training fysiek te geven.

In de training besteden we aan dacht aan zaken als:
1. Hoe brengt u een gesprek op gang?
2. Hoe krijgt u echt contact met de ander?
3. Hoe vindt u uit waar de ander behoefte aan heeft?
4. Wat kunt u in het gesprek doen om tegemoet te komen aan deze behoefte(n)?
5. Hoe gaat u om met de vragen van een ander?
6. Hoe gaat u om met de zorgen van de ander?
7. Hoe gaat u om met de angsten van een ander?
8. Hoe rondt u een gesprek goed af?
9. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten om van uw telefoontje een echt bezoek te maken?

Kwetsbaarheid herkennen
Helaas kent iedere wijk kwetsbare inwoners. Kwetsbaar vanwege eenzaamheid, psychische klachten of onvoldoende financiële middelen. Maar gelukkig zijn er ook in iedere wijk mensen die voor hen betekenisvol kunnen zijn. Buren, vrijwilligers, winkeliers, professionals en medewerkers en bezoekers van inloopcentra en buurthuizen. Maar weten deze mensen dat ze betekenisvol kunnen zijn? Weten ze precies hoe ze kwetsbaarheid herkennen en wat ze vervolgens kunnen doen? In sommige gevallen wel, maar in heel veel gevallen ook (nog) niet. 

Hier kan ik ze bij helpen. 
Door workshops, door trainingen voor professionals en door het opzetten en uitvoeren van projecten. Met als doel zo betekenisvol mogelijk te zijn, voor juist dié mensen die niet mee kunnen doen, terwijl ze dat wel graag zouden willen.

Belevingswereld als uitgangspunt
Ik neem de belevingswereld van mensen die kwetsbaar zijn altijd als uitgangspunt. Vaak is er onbewust uitsluiting van kwetsbare mensen, wat er voor zorgt dat men zich terugtrekt. Ik laat zien hoe dit werkt, welke effecten dit heeft en hoe je als individu of organisatie uitsluiting kunt voorkomen. Ook bespreek ik vooroordelen en welke effecten dit heeft op mensen zelf en hun omgeving. 

Goedbedoelde adviezen kunnen in de belevingswereld van mensen met een kwetsbaarheid juist kwetsend overkomen. Soms geven juist deze adviezen het gevoel dat men er niet toe doet; ongelijkwaardigheid wordt benadrukt. Ik attendeer mensen op deze ‘blinde vlekken’ en denk mee over welke aanpak wel effectief kan zijn.
Juist omdat kwetsbaarheid iedereen in de wijk aangaat, kies ik voor een integrale aanpak. Hierbij benoem ik vier doelgroepen: gemeenten, mensen die niet mee kunnen doen in de wijk vanwege een kwetsbare positie, wijkgenoten die betekenisvol kunnen zijn en maatschappelijke organisaties die van belang zijn.

Ervaringsdeskundige Stichting Vobis