Vrijwilligerswerk en participatiesamenleving
Vrijwilligers zoeken naar een vorm van voldoening, en daarvoor is bewegingsruimte en zelfstandigheid belangrijk. Als vrijwilligers zich genegeerd of miskend voelen, is hun inzet gedoemd te mislukken. Begeleiding kost veel tijd, maar het is een investering die zich terugbetaalt. Op deze manier houden wij vrijwilligers langer vast. Wij zorgen er vooral voor dat mensen elkaar ontmoeten, zodat vooroordelen kunnen worden weggenomen. ‘Het werkt beter wanneer je je inzet tijdens activiteiten, naar ieders plezier of belang.
Onze vrijwilligers helpen bijvoorbeeld ouderen bij de thuisadministratie en om een praatje te maken. De vrijwilligers richten zich op ouderen, die zelfstandig wonen en hulp nodig hebben. Door een tomeloze inzet en ondersteund door vrijwilligers en helpers zijn wij tot nu toe er steeds in geslaagd onze doelstellingen te verwezenlijken.
Vrijwilligerswerk met behoud van uitkering
Sinds 2017 werkt Stichting Vobis samen met dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wij ontvangen werkelozen die vrijwilligerswerk moeten doen. Wij bieden deze werklozen de mogelijkheid om iets voor gemeenschap terug te doen. Zij zetten zich in bij conferenties als gastvrouwen, workshops als aanspreekpunt en registratie, kinderopvang en alle bij komende taken.
Samen dingen doen
Contact leggen met anderen is voor sommige mensen best moeilijk. Ze kiezen ervoor om in hun eigen kringetje te blijven van mensen met dezelfde leeftijd, dezelfde interesses, dezelfde achtergrond. Dat is jammer, want zo maken ze nooit kennis met andere culturen of leeftijdsgroepen. Dat kan leiden tot onbegrip en onverschilligheid, eenzaamheid en soms zelfs angst.