Verslaving

Ben ik verslaafd?
Vraagt u zich af of u te veel alcohol of drugs gebruiken? Te vaak gokt of te veel verlangt naar gamen, internetten, seks of eten?

Het is niet zo dat mensen meteen verslaafd raken. Dat verschilt per persoon en per middel. Ook de omgeving speelt een rol.

Gaat u om met mensen die veel drinken of gebruiken dan is het vaak moeilijker om zelf maat te houden.

 

SIGNALEN VAN VERSLAVING

 • Controleverlies
 • Meer gebruiken of langer doorgaan dan u van plan was
 • Vaker gebruiken dan u van plan was
 • In de problemen komen of grenzen overgaan door uw gebruik of gedrag
 • Er veel aan moeten denken of er veel mee bezig zijn
 • Ontwenningsverschijnselen als u niet drinkt of gebruikt

Verslaving jongeren en ouderen:

Bij een verslaving is men afhankelijk van een bepaald gedrag, een handeling of aan en middel. Verslaving kan aan verschillende factoren liggen. Je kan aan een verslaving beginnen zonder dat je het door hebt, het begint soms eerst uit verveling, gezelligheid of om ervan te genieten,wat ernstige gevolgen kan hebben voor lichaam en geest, voordat je het door hebt, beland je in een verslaving, en gebruik je het dagelijks, om je persoonlijke problemen te vermijden of door je sociale en maatschappelijke situatie. Een verslaving is geen oplossing.

https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/waarom-wordt-de-een-wel-verslaafd-en-de-ander-niet/

 

Gamen:

Er zijn tienduizenden mensen die gamen. Mensen gamen om te vluchten van de realiteit dat ook wel ‘escapisme’ genoemd wordt. Tijdens het gamen wordt je brein een soort van geactiveerd, zo wordt het tijdens het gamen beïnvloed door adrenaline, endorfine en dopamine. Overmatig gamen kan men ook zien als een soort ziekte. De verschijnselen na het gamen gaan weer op de normale niveau zitten waardoor je je ook ronduit beroerd gaat voelen (afkickverschijnselen). Om weer het prettig gevoel te herleven ga je terug naar het gamen. Tijdens het gamen wordt de gamer de hele tijd beloond of gestraft voor zijn daden in het spel. Dit wordt ook wel ‘kort cyclische feedback loops’ genoemd. Tijdens het gamen verdoof je je negatieve gedachten en vervangt deze door het creëren van spannende, uitdagende, virtuele werkelijkheid. Als je het zo bekijkt, lijkt het er op dat je meer plezier van een game krijg dan van de werkelijkheid. Gamen kan ook veel negatieve kanten hebben zoals; slaap te kort. Een gameverslaving wordt duidelijk als de gebruiker zijn werk, school of sociale leven, eten en zelfs zijn nachtrust aan het verwaarlozen of opofferen is. Een gamer kan wel zes uur per dag door spelen. Een gameverslaving is een verslaving die over een paar jaren echt kan gaan toenemen.

Alcohol:

Er kunnen heel veel risico’s oplopen als je wat ouder bent en te veel alcohol drinkt. Alcohol kan je lichaam heel anders beïnvloeden. Bij het te veel gebruiken van alcohol kan je niet alleen je lever, maar ook je maag, darmen, longen, hart en hersenen aantasten. Ook krijgt u last van hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, angst, concentratie en geheugenstoornissen. Vrouwen drinken gemiddeld 8-14 glazen per week en mannen drinken gemiddeld 8-21 glazen per week.

Alcohol drinken gebeurt niet alleen thuis, maar ook vaker op sociale evenementen, cafés en bars. Na een glaasje wijn of een fles bier kan het altijd leiden tot een tweede glas of zelfs een derde. Te veel drinken op een sociale evenement kan ook je rijgedrag beïnvloeden, Drinken en daarna achter het stuur gaan zitten is geen goed idee. Dit kan je zicht op het verkeer ook verslechteren. Er kunnen ook ongevallen zoals aanrijdingen ontstaan, en soms zelfs dodelijke slachtoffers. Als je je rijbewijs nog maar net hebt, dan mag je 0,2 promille alcohol op hebben en als je je rijbewijs langer hebt dan 5 jaar mag je 0,5 promille alcohol op hebben.

Drugs:

Drugs kan voor vele redenen gebruikt worden; zoals experimenteren, je grenzen leren kennen, erbij horen evgeaccepteerd voelen. Drugs kan ook worden gebruikt voor de ontspanning, gezelligheid, prettig gevoel en alsc kalmeringsmiddel, soms wordt marihuana zelfs als medicatie voorgeschreven door de huisarts om bijvoorbeeld pijn te bestrijden en stimuleert de eetlust.

Drugs kan makkelijk en snel leiden tot verslaving en allerlei ziekteverschijnselen. Drugs kan verschillend overkomen. Je hebt drugs zoals; xtc, cocaïne en heroïne. Het verschil tussen harddrugs en softdrugs is dat harddrugs grotere risico’s heeft op je gezondheid en softdrugs heeft wat minderrisico op je gezondheid. Als je verslaafd bent gebruik je het meestal gespreid over de hele dag. Drugs kan ook zorgen voor lichamelijke en sociale schade. Drugs kan niet alleen gevolgen hebben op je gezondheid maar ook op je sociale omgeving, zoals; sociaal disfunctioneren, overlast, problemen in het verkeer, agressie, kosten voor gezondheidszorg, ziekteverzuim en criminaliteit.

Internet:

Internet is het grootste communicatiemiddel die er bestaat, zoals facebook, Instagram, snapchat en twitter, zo zijn er nog veel meer, Je kan met het internet berichten versturen en ontvangen, foto’s plaatsen op je sociaal media, informatie opzoeken of in contact blijven met je vrienden en familie. Maar wanneer spreek je echt van een internet verslaving? Je kunt een verslaving aan het internet geen limiet geven. Elke persoon besteed wel zijn eigen tijd achter een apparaat met internet. Wanneer het tot een punt komt dat het internet je dagelijkse leven gaat beheersen en beïnvloedt, spreken we van een verslaving, je wilt echt alles weten wat er afspeelt op het internet, alle ins en outs. Er vond een groei plaats in het jaar 2000, waar bijna elk huishouden wel een computer of pc met internet in huis beschikbaar had.

Symptomen die er kunnen zijn van internet verslaving;

 •  Meerdere malen op je sociale media kijken
 •  Geen begrip van tijd tijdens het gebruik van het internet
 •  Niet aanspreekbaar tijdens het gebruik, snel geïrriteerd als je afgeleid wordt
 •  Weinig of geen sociale contacten onderhouden met de buiten wereld
 •  Vermoeidheid na het gebruiken
 •  Geïrriteerd raken als je niet op het internet kan komen

Drugs & de wet

Opiumwet en de Geneesmiddelenwet
De Opiumwet is de wet waarin de meeste drugs staan beschreven. De Opiumwet bestaat uit lijst I en lijst II. Middelen op lijst I zijn volgens de wet gevaarlijker dan middelen op lijst II. Heroïne, cocaïne, XTC en GHB zijn voorbeelden van middelen die op lijst I staan; cannabis en paddo’s staan op lijst II. Sommige drugs zijn geneesmiddelen, of worden zo gezien en vallen niet onder de Opiumwet. Deze staan in de Geneesmiddelenwet. Een voorbeeld hiervan is ketamine. Het zonder vergunning, produceren, bestellen, of verhandelen van middelen die onder deze wet vallen, is verboden. Gebruik en bezit van gebruikershoeveelheden vallen niet onder deze wet.

Hard- en softdrugs

Middelen op lijst I worden ‘harddrugs’ genoemd. Hasj en wiet staan bekend als ‘softdrugs’ en staan op lijst II. Slaap- en kalmeringsmiddelen staan op lijst II, maar vallen over het algemeen buiten de indeling ‘hard-‘ en ‘softdrugs’. Ze nemen een uitzonderingspositie in omdat ze meestal op recept, als geneesmiddel, worden uitgeschreven.

Handel, productie en bezit

Het is in Nederland verboden drugs te produceren, te verhandelen of te bezitten. Grootschalige productie en handel wordt hard aangepakt. Daarbij gelden voor harddrugs zwaardere straffen dan voor middelen die op lijst II staan. De politie richt zich vooral op de productie van en handel in drugs. Ze is minder bezig met de opsporing van kleine hoeveelheden drugs die bedoeld zijn voor eigen gebruik.

<<aug 2021>>
mdwdvzz
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5