Hulp in de laatste levenfase
Terminale zorg in de thuissituatie door goed opgeleide vrijwilligers in regio Haaglanden. Mensen in de laatste levensfase willen het liefst in hun vertrouwde omgeving zijn. Meestal thuis, maar soms verblijven mensen al langere tijd in het verpleeghuis. Als partner, kind, familielid of vriend(in) neemt u als vanzelfsprekend de verzorging op u. Deze zorg kan zowel lichamelijk als emotioneel intensief zijn. Geschoolde vrijwilligers kunnen u als mantelzorger ontlasten door bij de zieke naaste te blijven zodat u even weg kunt. Dat kan u energie en kracht geven.
Interactieve bijeenkomsten
De interactieve bijeenkomsten worden aangeboden door Vrijwilligers Terminale Zorg en Stichting Vobis.
In gesprek
Samen zullen we in gesprek gaan over de laatste levensfase. Zo vergroten we niet alleen de kennis hierover, maar maken we het taboe ook bespreekbaar.
Palliatieve zorg
Heb jij als zorgprofessional te maken met mensen uit diverse culturen, of met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden? En wil je meer weten over passende palliatieve zorg met aandacht voor diversiteit, beleving en het versterken van de eigen regie in de laatste levensfase? Pharos biedt kennis en praktisch handelingsperspectief voor mensen in de palliatieve zorg die werken met patiënten met een migratieachtergrond of beperkte gezondheidsvaardigheden.
Situatie, feiten en cijfers
Ongeveer 11% van de Nederlandse bevolking heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Van deze groep zijn 250.000 mensen ouder dan 55 jaar. In 2050 zijn dat er naar verwachting zelfs meer dan 560.000. De groep die zorg nodig heeft in de laatste levensfase groeit dus. En daarmee wordt palliatieve zorg bij hen een steeds belangrijker thema. Toch maken zij – deels door een gebrek aan kennis over de mogelijkheden – minder gebruik van bepaalde voorzieningen en ondersteuning. Terwijl zij daar wel behoefte aan hebben.
Ruim één op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Passende palliatieve zorg stelt hoge eisen aan professionals, zeker bij deze groep patiënten. Het is van belang dat zorgverleners in de tweedelijns de vaardigheden van de patiënt herkennen, zodat informatie en de wijze van besluitvorming bijdraagt aan de eigen regie in de laatste levensfase van deze patiënten.