We zijn nu live -

Haaglanden en dementieHaaglanden en dementie

Haaglanden en dementie

Toename chronische aandoeningen
Uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning die het RIVM in 2018 uitbracht3 blijkt dat het aantal mensen met minimaal één chronische aandoening toeneemt van 8,5 miljoen in 2015 tot 9,8 miljoen in 2040. Dat je zelf iets kunt doen om de kans op ernstige ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, reuma en ook dementie te voorkomen weten veel mensen niet. Uit recent onderzoek blijkt dat een derde van de gevallen van dementie te voorkomen is door een gezonde leefstijl aan te houden.


Verklein de kans: hoe eerder, hoe beter!
Wie de kans op veel ernstige chronische ziekten wil verkleinen kan daar het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. Niet alleen vijftigers, zestigers en zeventigers die gezond gaan leven kunnen de kans op deze aandoeningen flink omlaag brengen. Ben je nog geen vijftig? Ook dan is gezond leven natuurlijk heel belangrijk! En ook mensen die al een (chronische) aandoening hebben, bijvoorbeeld dementie, hebben baat bij een gezonde leefstijl. Het verloop van de aandoening kan worden vertraagd door een gezond beweeg- en eetpatroon. De boodschap is: Wacht niet, begin er gewoon mee.
 

Wat kan ik doen?
Helaas is niet elk ziektegeval te voorkomen. Maar een belangrijk deel is dat wel. Je kunt zelf een belangrijke rol spelen om jouw lijf en hersenen gezond te houden. Daarmee maak je de kans op allerlei ernstige ziekten kleiner. En je wordt er helemaal gezonder van.


Geen medicijn
Dementie is niet te genezen en er is ook nog geen medicijn voor. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Door gezonder te leven verklein je de kans deze ziekte te ontwikkelen. Door de leefstijladviezen na te leven zorg je voor een betere hersengezondheid. Maar je helpt ook om andere ernstige aandoeningen te voorkomen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.
 

We zijn zelf het medicijn
Met deze campagne hopen we meer bekend te maken dat je leefstijl invloed heeft op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, reuma en ook dementie. En dat werken aan gezonde hersenen en een fit lichaam voor iedereen verstandig is. Daarmee willen we zoveel mogelijk nieuwe gevallen helpen voorkomen.


Drie adviezen centraal
•    Blijf nieuwsgierig (heb een doel, een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
•    Eet gezond (veel groente en fruit, rook niet)
•    Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig)

Blijf nieuwsgierig
We kunnen onze hersenen gezond houden door ze te blijven trainen. Dat heeft op elke leeftijd zin! Wacht daar niet mee tot je 70 of 80 bent. Hoe jonger je daar mee begint, hoe meer profijt je ervan hebt. Als we met onze hersenen actief blijven, zorgen we voor het behoud van ons cognitief vermogen. Een uitstekende manier om de hersenen in conditie te houden is om nieuwe dingen te leren en activiteiten te ondernemen die uitdagend zijn.

Eet gezond
Het lijkt erop dat onze eetgewoonten een rol spelen in de bescherming tegen dementie. Het mediterrane dieet zou een belangrijke positie innemen als dieet dat beschermend werkt. Het mediterrane dieet bestaat uit veel vette vis, groenten, peulvruchten (bonen), fruit, granen en olijfolie en slechts kleine hoeveelheden zuivelproducten, vlees en roomboter of margarine.

Beweeg regelmatig
Gezonde volwassenen in de leeftijd van 18–64 jaar moeten ten minste 150 minuten per week besteden aan een matig inspannende lichamelijke activiteit. Een andere mogelijkheid is om ten minste 75 minuten per week te besteden aan intensieve lichamelijke activiteit. Een combinatie van matig intensieve en intensieve beweging is ook mogelijk. Eén manier om aan de 150 minuten per week te komen is om vijf dagen per week 30 minuten te bewegen.
Bron: https://www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/

 

Andere artikelen

Onze agenda

12-7-2024: een interactieve Quiz van mannen tegen de vrouwen (de strijd der seksen) vol (ont)spanning, plezier en hilariteit.
Datum:
12 jul @ 16:00 - 00:30
Plaats:
Voetbalvereniging SVH
Adres:
Noordweg 74, 2548 AC Den Haag
5-7-2024: maandelijkse bijeenkomst voor- en door mannen. Thema 'Digitale Veiligheid bij huiselijk geweld', zoals online stalking, bedreiging en controle. Hoe groot is dit probleem enz.
Datum:
05 jul @ 16:00 - 21:00
Plaats:
Voetbalvereniging SVH
Adres:
Noordweg 74, 2548 AC Den Haag
28-6-2024: Informatiebijeenkomst over "Gezond leven met en zonder Diabetes. Wat is Diabetes en welke soorten zijn er; wat zijn de symptomen; kun je het voorkomen?
Datum:
28 jun @ 16:00 - 00:30
Plaats:
Voetbalvereniging SVH
Adres:
Noordweg 74, 2548 AC Den Haag