Het bestuur van Stichting Vobis wordt gevormd door 5 personen (zijnde vrijwilligers) en komt 1x per week bijeen om de dagelijkse gang van zaken te bespreken. Ook is er intensieve emailverkeer tussen de bestuursleden om zaken in goede banen te blijven leiden.
Het bestuur werkt mee aan en houdt toezicht op de werkprocessen en is eindverantwoordelijk voor de realisatie van de doelstellingen, het reglement, het beleid, de strategie en organisatie.
Door een tomeloze inzet en ondersteund door vrijwilligers en helpers is het bestuur tot nu toe er steeds in geslaagd haar doelstellingen te verwezenlijken.
Vrijwilligers
Wij voeren onze activiteiten uit met vrijwilligers die achter onze doelstellingen staan.
“Niets moet, alles mag, mits met respect voor elkaar” is kenmerkend voor het gedachtegoed van de vrijwilligers binnen de stichting.
Medewerkers
Betaalde krachten: om de kwaliteit en de continuïteit van bepaalde activiteiten en projecten te blijven waarborgen wordt er, indien nodig, expertise ingehuurd door de stichting.
Gedragscode
Voor het bestuur staat integriteit hoog in het vaandel. Dat betekent dat tegenstrijdigheden tussen persoonlijke (financiële) belangen en het bestuurslidmaatschap/vrijwilligerswerk vermeden wordt.
De integriteits- en geheimhoudingsverklaring van de stichting maakt deel uit van het
vrijwilligersbeleid.
Ook een verklaring omtrent het goed gedrag (VOG) is onderdeel van ons vrijwilligersbeleid.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft onze organisatie toegelaten tot de Regeling Gratis VOG. Daarom kunnen wij de VOG gratis voor onze vrijwilligers aanvragen.
Kwaliteitsbewaking
Wij proberen constant onze begeleiding van vrijwilligers te verbeteren en zijn steeds op zoek naar oplossingen, inspiratie en innovatie. Dit doen we o.a. door onderzoek, monitoring en evaluatie door middel van input van vrijwilligers, deelnemers, bezoekers, samenwerkingspartners en professionals.
Klachtenregeling
Het bestuur heeft de beschikking over vijf vertrouwenspersonen die fungeren als aanspreekpunt bij klachten. Als de klager dit wenst, begeleidt de vertrouwenspersoon hem/haar bij het indienen van een klacht bij de klachtencommissie en verleent desgewenst bijstand bij het doen van aangifte bij politie of justitie.
Het behoort tot de taak van de vertrouwenspersonen om meldingen en klachten te registreren en een geanonimiseerde rapportage te overleggen aan het bestuur. Op basis van deze gegevens kan het bestuur gerichter maatregelen nemen en beleid maken.
Fraude melden via Centraal Meldpunt Nederland
Bij Stichting Vobis zijn vrijwilligers in kennis gesteld dat bij vermoeden van fraude, de vrijwilliger dit (anoniem) kan melden via https://meld.nl/melding/fraude-melden/.